Standaard Drupal Configuratie

Drupal is een sterk Content Management Systeem dat een brede toepassing heeft. Bij veel van onze klanten, zoals het RIVM, is Drupal het standaard systeem geworden voor het maken van websites. Nu er steeds meer Drupal systemen opgezet moeten worden, lopen wij - maar ook het RIVM, tegen een aantal problemen aan.

Veel voorkomende problemen:

  • Het kost redelijk veel moeite om alle Drupal core installaties up-to-date te houden.
  • Losse modules moeten ook telkens op alle installaties bijgehouden worden (bijvoorbeeld bij beveiligingsproblemen).
  • Het is lastig om alle Drupal en module code efficient te beheren (zelfs met een systeem als GitHub).
  • Het opzetten en tunen van een nieuwe Drupal website kost telkens tijd, terwijl het iedere keer (vrijwel) dezelfde handelingen zijn.

Een geschikte oplossing vergt geen licenties en is beschikbaar voor iedereen. In het kort komt het er op neer dat een basis Drupal website wordt opgezet waarbij de meest gebruikte modules aangezet worden. Dit is een Standaard Drupal Configuratie (SDC). Welke modules in de SDC worden opgenomen, hangt sterk af van de klant (een overheidswebsite gebaseerd op de Rijkshuisstijl, een commercieel bestelportaal, etc.).

Met Drupal is het mogelijk om een zogenaamde Multi-site omgeving te creëren. Dat wil zeggen dat er meerdere websites binnen één Drupal installatie draaien. Binnen deze Drupal installatie kunnen modules over gehele multi-site omgeving gedeeld worden, maar er kunnen ook site-specifieke modules gebruikt worden. De SDC wordt als de default (standaard) gezet. Alle modules van de SDC worden gedeeld over de gehele multi-site omgeving, zodat alle sites er gebruik van kunnen maken.

Door het gebruik van Drush en bash scripts is het vervolgens mogelijk om semi-automatisch één of meerdere dochter websites aan te maken, gebaseerd op de default website (de SDC). De nieuwe website(s) krijgt een eigen database, maar blijft gebruik maken van dezelfde codebase in de multi-site omgeving. Op deze manier kan er dus veel tijd (en geld) bespaard worden door razend snel een nieuwe standaard website neer te zetten en direct te kunnen focussen op de specifieke content van de website.

De voordelen zijn legio:

  • Het is nu heel makkelijk om snel de Drupal core en modules te updaten. Dit gebeurt namelijk nog maar op één plaats voor alle sites tegelijk.
  • We kunnen nu zeer snel nieuwe websites opzetten. Het is niet meer nodig om iedere keer Drupal plus de standaard modules te installeren.
  • Het is nog steeds mogelijk om elke afzonderlijke website te voorzien van een eigen thema, eigen content en specifieke modules.
  • Het beheer en de hosting van de Drupal websites wordt veel transparanter.
  • In GitHub komt voornamelijk de SDC code te staan. Specifieke modules kunnen beheerd worden in een apart project (en als zodanig in rekening gebracht!).
  • Geen overbodige duplicatie van Drupal core en module code meer nodig, wat beheer makkelijker maakt.

Uiteraard werkt deze aanpak vooral goed als multi-sites op één server kunnen worden gehost en een vergelijkbare load hebben.

We hebben in eigen beheer en op eigen kosten een SDC implementatie gemaakt. Meer informatie? Neem dan contact op met ons op.