Website performance

Photo by Matthew Henry from Burst

De snelheid van een website is tegenwoordig erg belangrijk. Snelle websites zijn niet alleen prettig voor de gebruiker, maar ze krijgen ook een betere beoordeling door zoekmachines zoals Google. Een snelle website komen hoger in de zoekresultaten dan een langzame websites. Ook kan een snelle website meer bezoekers aan voordat de server vastloopt.

Er zijn verschillende technieken die toegepast kunnen worden om de prestaties van een website te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door op verschillende niveau's caches te gebruiken. Hiermee kan het laden van een webpagina al 100x worden versneld. Ook kan er gebruik worden gemaakt van Load Balancing. Daarmee wordt het bezoekersverkeer verdeeld over meerdere webservers. Servers reageren dan niet alleen sneller, maar een website is ook beter beschermd tegen storingen.

iDelft gebruikt een aantal van dit soort technieken om de performance van websites te verbeteren: We kunnen een Varnish cache installeren, welke voor de (Apache) webserver draait. Ook het inschakelen van Alternative PHP Cache (APC) verbetert de snelheid omdat dan compiled PHP code gebruikt wordt. We kunnen ook nog gebruik maken van MemCache en het ingebouwde Drupal chaching mechanisme. Met al deze technieken kan een Drupal website geinstalleerd worden die snel reageert en groot aantal simultane gebruikers ondersteunt.

Lees ook hoe je van een snelle website een veilige website maakt.