Toegankelijkheid van websites

iDelft heeft ervaring met het maken van webapplicaties die aan de webrichtlijnen moeten voldoen. De webrichtlijnen zijn regels voor het ontwerpen, bouwen en beheren van websites. Ze zijn gebaseerd op internationale standaarden voor kwaliteit en toegankelijkheid en komen voort uit "in de praktijk beproefde" oplossingen van professionals. Op dit moment past iDelft de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Version 2.1 AA toe bij het bouwen van websites.

Wat zijn webrichtlijnen?

In het kort gaan de webrichtlijnen over de bouwkwaliteit, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid

  • Bouwkwaliteit: het volgen van webstandaarden
    Als de techniek achter een website goed in elkaar zit, werkt deze naar behoren voor alle bezoekers: of zij nu een Apple of PC gebruiken, een screenreader hebben of de website op hun mobiele telefoon of tablet bekijken.
  • Toegankelijkheid voor mensen en zoekmachines
    Een toegankelijke website kan door iedereen gebruikt worden. Ook door menen die niet (goed) kunnen zien of horen, moete hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (kleuren) blinden, doven, mensen met dyslexie en mensen die de Nederlandse taal minder goed machtig zijn. Een toegankelijke website kan bovendien ook door zoekmachines goed 'gelezen' en geïndexeerd worden en wordt dus beter gevonden.
  • Klantvriendelijkheid en gebruiksvriendelijkheid
    Het is voor de bezoekers van een website prettig als er alternatieve controlemogelijkheden worden geboden en goed wordt uitgelegd hoe zij eventuele gemaakte fouten kunnen herstellen. Andere voorbeelden zijn het gebruik van vriendelijke webadressen en het creëren van aangepaste foutpagina's met duidelijke informatie over de opgetreden fout(en).

logo webrichtlijnen

De webrichtlijnen zijn dus een handig instrument om te waarborgen dat een een website voor iedereen werkt en op moderne wijze is gebouwd.

iDelft en webrichtlijnen

iDelft heeft binnen een korte periode zowel het PDOK Loket als het Vegetatielegger portaal gerealiseerd. Deze websites hebben drie sterren waarderingen gekregen in het kader van web-toegankelijkheid (webrichtlijnen). De websites zijn destijds gecontroleerd door zowel Sogeti als Centric en gecertificeerd door de stichting Stichting Drempelvrij.

Tegenwoordig zouden deze websites niet meer goedgekeurd worden, want inmiddels zijn met name de contrast-eisen veel strenger geworden volgens de WCAG 2.1 AA richtlijnen.  Meer informatie over werken volgens de WCAG 2.1 AA? Neem dan contact op met ons op.